بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN

با توجه به نقش بی بدیل نخبگان در پیشرفت جوامع، کشور ما نیز مانند دیگر کشورها افراد متعددی را تحت عنوان «نخبه» مورد توجه قرار می‌دهد. علاوه بر این، افراد دیگری نیز تحت عنوان «نخبه بالقوه» یا به اصطلاح «صاحب استعداد برتر» مورد توجه قرار می‌گیرند. یکی از چالش‌های اساسی در این مسیر، ارائه تعریفی دقیق از «نخبه» و «صاحب استعداد برتر» است. چرا که هر گونه انحراف در این مهم، موجب هدر رفت منابع می‌شود. رفع چالش مطرح شده به بررسی علت توجه به «نخبه» و صاحبین استعداد برتر، متکی خواهد بود. در واقع این سوال که «چرا به نخبگان توجه می‌کنیم؟» ما را به سمت تعریف «نخبه» سوق می‌دهد. با توجه به آنچه در آغاز گفته شد، هدف از توجه به نخبگان و صاحبان استعداد برتر تسریع در فرآیند پیشرفت کشور است. از این رو می‌توان نتیجه گرفت مفهوم «پیشرفت» نقش محوری در تعریف مفهوم «نخبه» خواهد داشت. علاوه بر این موارد دیگری نظیر ویژگی‌های ذهنی و شخصیتی برجسته، تخصص و خبرگی، فعالیت در چارچوب ارزش‌های اسلامی و دارا بودن روحیه «پیشبری» به جای «پیشروی» از مولفه‌های مؤثر بر مفهوم نخبه به شمار می‌روند. از آنجا که در اذهان عمومی تعاریف ناصحیحی از مفهوم نخبه نقش بسته است، به منظور زدودن این انگاره‌ها ابتدا به برخی نمونه‌های صحیح و ناصحیح از این مفهوم اشاره می‌شود.

به دلیل آنکه افراد زیر نقش چشمگیری در پیشرفت کشور ایفا می‌نمایند، می‌توان آنها را نخبه دانست:

  • دانشمندان پیشرو در عرصه‌های راهبردی
  • کارآفرینان و مولدان شغل به صورت گسترده
  • تأمین کنندگان فناوری‌های مورد نیاز و کلیدی
  • هنرمندان اثرگذار در تعمیق مبانی فرهنگی


این افراد را نمی‌توان نخبه دانست، چرا که صرف داشتن ویژگی‌های ذکر شده در موارد زیر، نمی‌تواند موجب اثرگذاری چشمگیر در پیشرفت شود:

  • افرادی که صرفاً دارای توانمندی ذهنی سریع در محاسبات هستند
  • مخترعانی که تنها دارای اختراعات کم اهمیت هستند
  • افراد به صرف داشتن مدرک دانشگاهی
  • افراد به صرف داشتن حافظه بسیار قوی

 

مؤلفه‌های تشکیل دهنده مفهوم نخبه
ا- ویژگی‌های ذهنی و شخصیتی برجسته
اولین شرط نخبگی، داشتن سطوح بالا ویژگی‌هایی نظیر هوش، استعداد، خلاقیت، انگیزه و پشتکار است. هر چند نقش اساسی این ویژگی‌ها در پیمودن مسیر نخبگی غیرقابل انکار است، به صرف برجسته بودن این ویژگی‌ها در فرد نمی‌توان او را نخبه دانست.
۲- تخصص و خبرگی
ادامه مسیر نخبگی با ورود فرد به یک حوزه تخصصی و کسب خبرگی در آن حوزه ادامه می‌یابد. در این مرحله نباید به هیچ وجه تخصص و خبرگی را به کسب مدارک دانشگاهی محدود نمود.
۳- اثرگذاری بارز در پیشرفت کشور
اثرگذاری بارز در پیشرفت و در چارچوب ارزش‌های اسلامی آخرین مرحله از مسیر نخبگی است که با خلق و گسترش در حوزه‌های علم، فناوری، هنر، ادب، فرهنگ و مدیریت محقق می‌شود. اثر گذاری در پیشرفت کشور نقطه عطف تفاوت بین نخبه و صاحب استعداد برتر است در صورتی که شخصی با دارا بودن ویژگی‌های فردی برجسته و کسب تخصص، بتواند در پیشرفت کشور نیز تأثیرگذاری بارز داشته باشد، آن فرد «نخبه» است.

بر این اساس افراد برخوردار از هر سه مؤلفه «نخبه» نامیده می‌شوند. 
همچنین از آنجا که افراد برخوردار از یک یا دو مؤلفه نخست نیز در مسیر نخبگی بوده ولی هنوز به اثرگذاری بارز در پیشرفت نرسیده اند، می‌توان آن‌ها را نخبگان بالقوه و یا افراد «صاحب استعداد برتر» نامید.

  • 1401/03/02 - 15:17
  • - تعداد بازدید: 1428
  • - تعداد بازدیدکننده: 1362
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه
نشست اجتماعات نخبگانی

رویدادنگار نشست صمیمانه استاندار اصفهان و نخبگان استان

”هوالعلیم "

رویداد نگار نشست صمیمانه استاندار اصفهان و نخبگان استان

    نشست، برخلاف بسیاری از نشست‌های متداول صرفاً با 10 دقیقه تأخیر و رأس ساعت 18:10 آغاز شد.
    مجریان نشست تا آخرین لحظات مشغول آماده سازی مقدمات برنامه بودند.
    محمد رحیمی قاری برجسته استان، آیاتی از قرآن کریم را با صدای زیبای خود تلاوت نمود و جلسه با پخش سرود ملی آغاز شد.
    سیدرضا مرتضوی استاندار اصفهان، راس ساعت 18 به محل بنیاد رسید، حسین ربانی رئیس بنیاد نخبگان استان از او استقبال کرد.
    محمد سجاد زاده دکتری جامعه شناسی و چهره آشنای محافل و نشست‌های استان اصفهان مجری برنامه بود، مطلع کلامش اشعاری زیبا و دلنشین از حافظ شیرازی بود و پس از آن دعوت از استاندار و رئیس بنیاد نخبگان.
    مثل همیشه صدای میکروفن قطع و وصل می‌شد و پخش کلیپ های برنامه نیز با مشکلاتی مواجه بود. هرچند چیدمان زیبا، فضای آرام و میزبانی مهربانانه میزبانان سختی تحمل این مشکلات را رفع می کرد.
    حسین ربانی خیر مقدم گفت و از عزم بنیاد برای همراهی، حمایت و همکاری نخبگان و حاکمیت گفت.
    سید رضا مرتضوی از دلبستگی‌اش به جمع نخبگان و خاطراتش از بنیاد نخبگان و تیم‌های حل مسئله گفت و درخواست استانداری برای ارائه طرح های نخبگانی در رفع مسائل استان را طرح کرد.
    علی اصغر انصافی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان،  از لزوم حمایت از شرکت‌های دانش بنیان گفت، به افتخار همکاری با استاندار در دانشگاه صنعتی‌اصفهان اشاره کرد و از شادمانی‌اش از شنیده شدن صدای نخبگان.


    حامد ترکش مدیر عامل شرکت دانش بنیان آذرجم گفت با افتخار از دانشگاه اخراج شده. وی نیز از لزوم حمایت ها از نخبگان و شرکت های دانش بنیان گفت، از این که جرم ما چیست که در ایران متولد شده ایم با وجود نگاه‌های محدود و تنگ مدیران.
    جمشید پرویزیان عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت، در خارج ایران نگران آب هستم و در داخل ایران نگران نان مردم. گفت اقتصاد با دانش بنیان‌ها توسعه نخواهد یافت، اقتصاد با صادرات مواد ساده و اولیه رشد خواهد کرد. از دلخوری اش بابت ایمیل‌های متعدد بی پاسخ پیرامون آب توسط استانداری گفت و گفت حکمرانان برنامه هایشان را ارائه کنند تا نقد شود. از غصه مهاجرت تعداد زیادی از همکاران هیئت علمی اش گفت و گفت فکری لازم است.
    مریم شریعتی فارغ التحصیل دکتری منابع طبیعی گفت نگران شغلیم، در ایران بستر کار فراهم نیست و به همین علت در هلند مشغول است. خاضعانه و صادقانه گفت دوست دارم برای کشورم کار کنم اما فضا نیست.
    محمد مرادی قهدریجانی نخبه حوزه الکترونیک گفت اهل قهدریجانم و به عنوان وظیفه اجتماعی به خودکشی جوانان منطقه‌اش اشاره و بر لزوم ریشه یابی مشکلات تاکید کرد. گفت به نظر می رسد آب بر این موضوع اثر گذار بوده است. از شرکت دانش بنیانش در حوزه الکترونیک صنعتی گفت و از حمایت های اندک و محدود ، از محدودیت‌های افراد متخصص و کارآمد و کمبود در‌آمد آن‌ها گفت و تقاضای حمایت در تأمین تجهیزات را داشت.


    ساعت از 19 گذشته بود، کلیه صندلی‌ها پر بود و گرمای جلسه با خنکای فواره آب حوض ساختمان نخبگان دلپذیر و دلنشین بود.
    محمد سجاد زاده مجری از طرح شورای شهر در حمایت از شرکت‌های دانش بنیان گفت و گفت دستورالعمل‌های لازم به مجریان ابلاغ نشده. وی نیز از حمایت از شرکت‌های دانش بنیان گفت و از ناراحتی اش بابت انتقال فن آوری بعضی از شرکت‌ها به خارج از کشور علی‌رغم نیاز در داخل کشور.
    محمد فدایی دیگر نخبه حاضر در نشست از دغدغه آب گفت و لزوم ورود شرکت‌های دانش بنیان، از فرار از کارتابل‌های مدیریتی گفت و لزوم صادرات در عرصه اقتصاد. به فرصت اقتصادی آبان‌ماه ناشی از جام‌جهانی و 30 میلیارد دلار در آمدش گفت. از محصولات دانش بنیان شرکت‌های دانش بنیان و لزوم وجود شرکت هایی گفت که مسئولیتشان فروش محصولات دانش بنیان باشد.
    حسین خسرو شاهی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت برگزیدگان طرح شهید شهریاری به راحتی می توانند خارج از کشور پذیرش بگیرند و این موضوع لزوم وجود فرصت های لازم و جایگزین را فراهم می‌آورد. گفت لازم است ارتباط و ساز و کارهای موجود بین دانشگاهیان و صنعتگران اصلاح و توسعه یابد. گفت ارتقای دانشگاهی مستلزم  ارائه مقالات و فعالیت‌های آموزشی است، در عین حال حضور در صنایع با مقاله و فعالیت‌های آموزشی تضاد دارد. از اشکال در سنجش ارزش پروژه ها بر مبنای ارزش مالی انتقاد کرد. و لزوم ارتباط بین صنعت و دانشگاه را مورد تاکید قرار داد. ارزشیابی صرف نخبگان عمدتا بر مبنای مقاله و معدل و نادیده انگاشتن سایر ارزش ها همچون توان مدیریت را به نقد کشید.
    حسین بکائی دیگر نخبه حاضر در جلسه از دغدغه های فراوان و نگرانی نخبگان برای دیگران گفت، به مسائل زیست محیطی اشاره کرد و از دغدغه‌های مهاجرت نخبگان گفت، این که در ایران از خارج از کشور تنهاتر است. از دل بستگی‌ها به سرزمینش گفت و این که اگر رفتگان را نمی شود باز گرداند لااقل از رفتن دیگران می شود جلوگیری کرد، منتقد بود که حقوق دوره فوق دکتری در 5 سال پیش از حقوق الان هیئت علمی بالاتر بود.

     سید هادی حسینی دیگر نخبه این نشست گفت معلم است و نه نخبه، خود را مهمان ۱۴ ساله اصفهان دانست و تنها موبایلش را نمایانگر اصالت آذری خود دانست، مهاجرت از اصفهان را نگران کننده دانست و از رشد اقتصادی ناچیز اصفهان در مقایسه با سایر کلان شهرها ابراز نگرانی کرد. گفت سرمایه‌گذاری از اصفهان خداحافظی کرده و فعالان اقتصادی زیادی از اصفهان مهاجرت کرده‌اند. از کاهش جذابیت های فرهنگی اصفهان گفت و گفت بعضا خوابم نمی برد که همکارانم در حال مهاجرت هستند ولو مهاجرت ازاصفهان. گفت  اصفهان در حال از دست دادن ظرفیت های خود است و ما کارخانه نخبه سازی  برای دیگران و دیگر شهرها هستیم، گفت دغدغه های ملی به کنار، دغدغه های محلی را دریابیم.
    الهام حسینی عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان، از رشته علوم ورزشی خود گفت و اینکه تنها نخبه این حوزه است. از اینکه در یک سال گذشته تنها کسی که از وی انتظار داشته خود او بوده و نه هیچکس دیگ ابراز نگرانی کرد. گفت هم‌افزایی و همراهی بین فعالان علمی نیازمند پیگیری و ساختار است. از سختی‌های اقتصاد ورزش و صنعت اوقات فراغت و لزوم کارگروه های تخصصی گفت و نگرانی از توقف و سکون و فرسایش انرژی و هیجان نخبگان، خاضعانه گفت مانند سرباز روی ما حساب کنید.
    پیمان مصدق دیگر نخبه حاضر در نشست از نکات مثبت طرح احمدی روشن گفت و پتانسیل برخی طرح‌ها تحت عنوان طرح های ملی. گفت طرح ها در بازه ۹ ماهه صرفاً به نمونه آزمایشی خواهند رسید و اگر ادامه نیابد فعالان این طرح‌ها مهاجرت خواهند کرد. گفت شرکت شهرک‌های صنعتی استان مشکلات جدی دارد. به مافیا و کسانی اشاره کرد که زمین های بزرگ گرفته. از عدم اجازه ورود افراد جدید گفت و اینکه ایده ای برای نوسازی صنایع وجود ندارد. از انقلاب صنعتی چهارم گفت و توسعه هوش مصنوعی در صنایع. گفت هر سرزمین یک مزیت زیست بومی دارد، گفت مانع طرح های توسعه فولادی در اصفهان شوید. گفت بوم اصفهان مختص گردشگری و توریسم است نه فولاد.
    دادخواه نخبه فوق دکتری حاضر در نشست از نگرانی مهاجرت از ایران و اصفهان گفت و گفت برگزیده طرح شهید شهریاری هستم که در یک چرخه طولانی هیچ آورده ای نداشته. گفت هیچ ردیف شغلی برای نخبگان وجود ندارد و از اینکه حقوق الانش ۱۰ میلیون تومان است و همین مقدار هم با تاخیر واریز می‌گردد انتقاد کرد. گفت فکری برای نخبگان کنیم که افراد یا در حال مهاجرت هستند یا در حال تلاش برای مهاجرت. گفت با اطلاق تعبیر نخبه صرفا از افراد بار بیشتری کشیده می شود.
    علی رغم کمبود وقت، حامد راوش دیگر نخبه حاضر در نشست، خواست که صحبت کند گفت الان در فولاد مشغول است. گفت صنایع هیچگاه ریسک بهره گیری ازمحصولات داخلی را نخواهند داشت، گفت صنایع فولاد لزوما آب بر نیستند بلکه باید محصولات با ارزش افزوده ایجاد گردد. گفت نیاز شدید به صداقت، عمل گرایی و... داریم


    علی ربانی عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان نیز دیگر مهمان جلسه بود که فرصت صحبت به وی نرسید.
    سید رضا مرتضوی در پایان مجدد بر لزوم بهره گیری از ظرفیت نخبگان در امور استان اشاره کرد. گفت خود ما ایران را شکل می دهیم و جمع باید سرشار از امید و ایده باشد صرفاً به همدیگر انرژی منفی می‌دهیم و این موضوع ناشی از فضاهای رسانه‌ای است. گفت یک خبرمنفی در ایران ۵۲ برابر نسبت به سایر نقاط دنیا دیده می شود. گفت اخبار خوب در ایران اخبار بد است. گفت البته شاید این نگرانی ها ناشی از جلسه نخست فیمابینی نیز باشد، لکن مراقب باشیم که با اخبار مدیریت نشویم. گفت 76 درصد اخبار در حوزه آب اصفهان از خارج از ایران ارسال می شدند.

گفت فکر می کنیم همه باید به ما اعتماد کنند در حالی که هر چیزی قاعده دارد، ما باید اعتماد مخاطبان را جذب کنیم. گفت اگر نخبه این کار را نکند باید به خودش شک کند. تاکید کرد که مشکلات هستند و منکر نیستیم لکن چقدر حوزه دیده خود را افزایش داده ایم. گفت جامعه نخبگانی باید دیگران را به کار گیرد نه این که به کارگرفته شود، گفت جامعه ما به شدت سیاسی شده است و سیاسی بودن یکی از مولفه های هویت ما شده است. گفت در خارج از کشور بسیاری از ناملایمات را می‌پذیریم. گفت خارج از کشور بهشت برین نیست چه کنیم که این اخبار اینقدر روی ما اثر نگذارد. گفت فعالان حوزه مطالعات اجتماعی یاری دهند. گفت نگاه مسئولانه به موضوعات به آدمی آرامش می دهد. گفت صنعت بیخود می‌کند اجازه ورود به نخبگان ندهد، گفت درمحاسبات اقتصادی سیاست‌های دوگانه نداشته باشیم، گفت در موضوعات زیست محیطی شرایط اینقدر نگران کننده نیست و عده ای حل نشدن موضوع آب جزء نان شان شده است. گفت نمی توانیم میزبان صنایع آب‌بر باشیم لکن در حوزه صنایع دارای ارزش افزوده فعال خواهیم بود. گفت فولاد جزء داشته های ماست.
    ساعت از  8 شب گذشته بود، نورافکن ها روشن شده بودند و صندلی‌ها همچنان پر،  صدای اذان و اقامه و نماز در حسینیه زیبای جوار بنیاد حسن ختام این نشست صمیمانه بود.


  • گروه خبری : یادداشت
  • کد خبر : 158235
کلمات کلیدی
مدیر سایت بنیاد نخبگان استان اصفهان
خبرنگار

مدیر سایت بنیاد نخبگان استان اصفهان

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید