دکتر منصور شریعتی در جمع پژوهشگران جهاد دانشگاهی اصفهان
پژوهشهای پایه و در مرز دانش بایستی هدف دار باشد.
مراسم گرامیداشت هفته پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی به همراه قدردانی از پژوهشگران برتر و حامیان پژوهش در دانشگاه اصفهان، روز چهارشنبه ۱۱دیماه 1398 برگزار گردید.
به گزارش روابط عمومی بنیاد نخبگان استان اصفهان، همایش تجلیل از پژوهشگران جهاد دانشگاهی واحدهای اصفهان و صنعتی اصفهان، با حضور دکتر منصور شریعتی رئیس بنیاد نخبگان استان اصفهان، معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی، روسای جهاد دانشگاهی واحدهای اصفهان و صنعتی اصفهان و دیگر مسئولان استانی در تالار شریعتی دانشگاه اصفهان برگزار شد.
در این مراسم دکتر منصور شریعتی به ایراد سخنرانی با موضوع چالش های پیش روی پژوهش های کاربردی و پایه پرداخته و گفت: همواره بحث و جدلی که در محیطهای دانشگاهی ایران و حتی در کشور های دیگر پیرامون پژوهش پایه و کاربردی وجود دارد. و گروهی به دفاع از پژوهش های پایه برخواسته و گروهی دیگر تحقیقات کاربردی را بر تحقیقات پایه برتری می دهند. اما دراین میان اشتباهاتی رخ می دهد که باید به آن توجه داشت.
وی با ذکر اولین اشتباه رایج در این موضوع گفت: عدم تعریف صحیح و شناخت از این دو نوع پژوهش اولین اشتباهی است که معمولا رخ می دهد.
هیئت علمی دانشکده علوم زیستی دانشگاه اصفهان همچنین افزود:: دومین اشتباه در مقابل هم قرار دادن تحقیات پایه و کاربردی است. در حالیکه ایندو در امتداد هم هستند و لازم و ملزوم یک دیگر می باشند، زیر بنای تحقیقات کاربردی (به معنای صحیح)، تحقیقات پایه (به معنای محیح) می باشد و برای تحقیقات کاربردی ایجاد فضا و مسیر می کند. از طرفی تحقیقات کاربردی نیز برای تحقیقات پایه ایجاد انگیزه ادامه در آن کار را می دهد.
وی با اشاره به تقسیم بندی اشتباهی که میان تحقیقات کاربردی و تحقیقات پایه رخ می دهد افزود: گفته می شود تحقیقات پایه بیشتر به تولید مقاله منجر می شود و به عبارت دیگر تحقیقات مرزهای دانش منتهی به تولید مفاله می شود ولی تحقیقات کاربردی به طرح های پژوهشی منجر می شود. که این اشتباه سومی است که رخ می دهد.
شریعتی گفت: استفاده افراطی از مقاله برای ارزیابی رشد علمی کشور و هدایت همه برای انجام تحقیقات به منظور چاپ مقاله بدون در نظر گرفتن فلسفه چاپ مقاله، اشتباه بعدی است. استفاده افراطی از مقاله برای ارزیابی دانشمندان و هدایت ناخودآگاه آنان برای انجام تحقیقات به منظور چاپ مقاله، بدون در نظر گرفتن فلسفه چاپ مقاله، انحراف چهارمی است که معمولا در بین دانشگاهیان رخ می دهد.
رئیس بنیاد نخبگان استان اصفهان افزود: مقایسه نسبت بین (نیروی انسانی) Potential، میزان مقالات (Presentation) و سهم آن در ناخالص ملی درکشور کره جنوبی، مالزی و ایران نشان دهنده عدم درک صحیح از نقش تحقیقات کاربردی و پایه در بخش پژوهشی کشور می باشد.
وی اشتباه پنجم در زمینه پژوهش های کاربردی و پایه را عدم توجه به تحقیقات پایه در علوم انسانی و اجتماعی و سهم کم آن در توسعه علم و ارتقا کشور دانستو افزود: متاسفانه در تحقیقات علوم انسانی و اجتماعی در ایران فقط به تحقیقات کاربردی بسنده شده است.
شریعتی با برشمردن اشتباه ششم در این زمینه گفت: درک صحیح از نقش دانشگاه در جامعه و بازار کار و تولید فارغ التحصیلان باسواد ویژه بازار کار و عدم تناسب بین تحقیقات دانشگاهی با مشکلات بازار کار وجود ندارد. همچنین عدم نیاز دستگاه ها و کارخانجات به نتایج تحقیقات دانشگاهی (حتی تحقیقات کاربردی) انحراف هفتمی است که دراین زمینه رخ داده است.
وی در پایان با اشاره به جایگاه تحقیقات پایه گفت: تحقیقات پایه، در مرز دانش و در عین حال باهدف است و نباید بی هدف و به اصطلاح بی در و پیکر باشد. تحقیقات هدف دار و در مرز دانش می تواند بسیاری از مشکلات پیش روی کشور را پاسخ دهد. در واقع برای تحقیقات کاربردی موثر بایستی عقبه عظیمی از پژوهش های پایه هدف دار و در مرز دانش داشته باشیم. بدون این عقبه عظیم، تحقیقات کاربردی تبدیل به تحقیقی سخیف و بی خاصیت خواهد شد.